A blogról

Mi lenne, ha az ELTE egyetem lenne? Mi lenne, ha az ELTE elkezdene közeledni az egyetem ideája felé? Kiszolgálna olyan alap szükségleteket, amire egy egyetem való.

Beszéljünk nyíltan az ELTE-ről! Hogy milyen most, és milyen lehetne.

Véleményed van?

Cikket, kritikát, véleményt, javaslatot az ELTE-től ide küldhetsz. Írásod (ha külön nem kéred az ellenkezőjét) név nélkül jelenik majd meg.

Linkelj!

Legutóbbi hozzászólások

  • phaszfej: Tényleg jó hely volt. Főleg a szauna, meg a medence és a büfé, meg a lelátó fönt. Jó melegszendvic... (2015.07.09. 14:27) Uszoda az Ajtósin
  • Lily314: Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási idő... (2012.01.05. 21:56) andragógusképzésről küldték
  • ebtenyeszto: Garatulálok a jo és célratörő helyzetelemzésekhez! Sokan mondunk hasonlókat evek óta, nem sok pozi... (2010.04.09. 11:51) PePszi
  • kekec512: Igy van. Valsagtanacskozasok vannak, de elorelepes nem hiszem. A kozbeszerzes meg ki sincs kirva d... (2010.04.09. 07:51) Minek ide vegyszer...
  • kekec512: Igy van tudni kellene, hogy mire kepez az egyetem egy szakon - varhatonam milyen munkaeropiaci val... (2010.03.30. 23:31) Kitekintő
  • Utolsó 20

Fábry-Darvas vitához a Fábri blogjára írtam

2008.03.07. 14:22 :: hanger

de talán ide sem fölösleges betenni.
http://mtamediakomment.blog.hu/2008/02/08/a_maganyos_domino_esete_a_tenyekkel

Hanczár Gergely (phd)
fura nekem, hogy mindenki névtelen. persze blogon gyakori, de akkor is fura, hogy mindenki. még egy mta által kitüntetett pro scientia aranyérmes társam, aki külföldön él, még ő sem vállalja a nevét. bízik benne, hogy hazajön egyszer, és kicsit fél, hogy emlékezni fognak rá, és bosszút állnak rajta?

ez egyrészt talán jól jellemzi a rendszert, mert úgy tűnik, van mitől félni, másrészt viszont látni kell, hogy így akaratlanul is újratermelődik a rendszer. ha mi alul lévők a felülről jövő megfélemlítést elismerjük, akkor legitimáljuk is azt.

engem a Darvas cikkében egy dolog nagyon megérintett: utánpótlást keresnek nem csatárokat. nap mint nap ezt érzem a bőrömön. én csatár vagyok. talán forradalmár is néha. nem könnyű az utam. az eltén tanítok, de nem azért, mert nem tudnék külföldre menni, és nem azért mert nem tudok tanításon kívül mást csinálni.

a kutatásról végre kezdek leszokni. bár nem voltam sikertelen, hiszen 26 évesen nyertem az első 20mft-ot, de nagyon megkeserítette az életem. a pályáztató szervek féléves késései tervezhetetlenné teszik a cash-flowt és ütemezhetetlenné a munkát. az elte töketlensége, hiányos infrastruktúrája valamint burjánzó és korlátolt bürokráciája ezeket a problémákat megsokszorozza. így nem lehet dolgozni.

ha valaki nem megalkuvó és nem megfélemlíthető, azt komoly nehézségek várják az egyetemen. a legalaptalanabb, viccbe hajló rágalmakat hallom időnként vissza magamról. nem írom le, hogy kitől, és milyen hazugságok indulnak, mert akkor állítólag személyeskedem, még ha bizonyítani is tudnám. fura állat a közvélemény.

eléggé úgy tűnik, hogy amíg nem tudnak felülről betörni engem, addig hozhatok az egyetemre akárhány milliót, lehetek akármilyen jó tanár, lehet akárhány szabadalmam, cikkem, tudományos elismerésem, lehetek akárhány tudományos közéleti szervezet akármilyen tagja, lehetek akármilyen sztahanovista akárhány éven keresztül, tanársegéd maradok olyan fizetéssel, amit sokszor gondoltam már, hogy nem veszek fel. tényleg elég sértő.

azt mindenesetre látni kell, hogy a probléma rendszerszintű. nagyon stabil kontraszelektív újratermelési folyamatok végeredménye az, amiben most vagyunk. ez vonatkozik egyetemre, akadémiára, tudományos közéleti szerepvállalókra egyaránt. bizonyos vonatkozásaiban nyilván rám is. és nem utolsó sorban a hallgatókra és hök-ökre is, akik gyakran a legelemibb érdekeikért is gyávák kiállni, aminek eredményeként azok maradnak bent messze felülreprezentáltan, akik eltűrik a legelemibb érdekeik sérelmét is.

az ilyen bizarr rendszerek aztán kitermelnek magukból olyan komikus szingularitásokat, amitől a sajtó visszahangozni tud. de a baj, ahogy én látom, egészen mélyen van.

ehhez a vitához azért szólok hozzá, mert nincs nagyon a fenti gondolataimhoz fórum. ma is tabu a meritokrácia hiányolása. és ha végre valaki ilyen tabut sért, akkor kényszert érzek odaállni mellé akkor is, ha vitatható személy vitatható dolgokat ír.

egyébként az egész úgy ahogy van, szomorúsággal tölt el.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elte.blog.hu/api/trackback/id/tr39369950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akineta 2008.03.17. 22:37:35

Kedves ELTE blog!

Az ösztöndíjak körüli anomáliákról is lehetne írni.
A Hallgatói Követelményrendszer és a benne idézett minisztériumi rendelet alapján a tanulmányi ösztöndíjat március ötödikéig ki kellett volna számítani az etrbe addig bevitt adatok alapján.
Ez "természetesen" eddig sosem sikerült, ám idén megjelent egy közlemény a rektori hivataltól az etr főlapján, miszerint "Útalási (sic!) napok a 2007/08 tavaszi félévben". Ebben az első múlt félév alapján számított ösztöndíj utalásának időpontját március 6-ában határozta meg, ami miatt sokan elhitték, hogy tényleg kapnak akkor ösztöndíjat, és nem készültek fel a "hét szűk esztendőre".
Március 14-én a TTK-n a HÖK könyörgésének hatására végre felkerült az első havi ösztöndíj, azonban utalás lehet, hogy csak április 8-án lesz, hiszen a rektori közlemény szerint "A fent meghatározott időpontokon kívül csak rendkívüli, indokolt esetben kerülhet sor hallgatói kifizetésre."
Hozzátenném, hogy az ösztöndíj késésének tényéről mai napig nem tett közzé semmilyen tájékoztatást sem a TO, sem a rektori hivatal, sem a kar sem a TO honlapján, sem az etrben, sem a kari lapban, sem tacepaon.
A legérdekesebbek számomra ezügyben egyes hallgatói hozzászólások az etr "Ösztöndíj" fórumában.
"Menjetek el dolgozni, ha ennyire kell a pénz, én is azt tettem. ha az ösztöndíjra számítanék csak, én is éhen pusztultam volna már, pedig asszem 34 kredittel 5egészre valamennyi csak esélyes. Kicsit kezd komikussá válni ez a szintű felháborodás, amit itt egyesek mutatnak. Én is várom, meg minden, de azért ez már túlzás... nem gondoljátok?"
"Ha gurizesert penzt akarszmenj betont keverni. Kicsit szalljatok magatokba, hamar a szavazas miatt tandijat se kell fizetni."
"Attól még, hogy aki nem adja le időben az indexét és ezzel elveszti a jogosultságot, hogy ösztöndíjhoz jusson, az ő eredményüket is bele kell kalkulálni a tárgyankénti ösztöndíjszámításba. Ehhez pedig kell, hogy az etr-be bevitt jegyek és az index egyeztetve legyen. Nem véletlenül van határidő adva az indexleadáshoz - kéretik betartani..."
"Jó, hogy ösztöndíjat nem kaptunk, de nekem pl kéthavi szoctámot utaltak eddig. Ez is valami, nem?"
"míg nem adja le MINDENKI a szaktársaid közül az indexét, vagy nem írja be minden tanár az összes jegyeket, addig el se tudják kezdeni.
Namármost: vegyük úgy, h leadtuk az indexet febr. ban, akkor azt még összevetik az ETR-es adatokkal, leellenőrzik mindet, plusz beragasztgatják az új félévedet, ergo: neki se állnak kurzusfelvételi idő vége előtt. Mondjuk, akkor március elejére talán végeznek az összessel, mert azért nem sietik el... és csak ez után állnak neki lezárni a féléveket ETR-ben aztán még későb ösztöndíjat számolni.... Gondolom itt bejátszhat még költségvetéses móka is... szval nem tehetnek róla a TO-sok, h ez van...legalábbis nem teljesen."
"Ha a kedves szaktársaim, akik egy hónappal a leadási határidő után (sem) viszik be az indexüket, ne csodálkozzunk, hogy az ösztöndíj megállapítása is elhúzódik."

Stb.
Stockholm-szindróma???

Üdv:
Akineta
13 éve ELTÉs intézményben
süti beállítások módosítása