A blogról

Mi lenne, ha az ELTE egyetem lenne? Mi lenne, ha az ELTE elkezdene közeledni az egyetem ideája felé? Kiszolgálna olyan alap szükségleteket, amire egy egyetem való.

Beszéljünk nyíltan az ELTE-ről! Hogy milyen most, és milyen lehetne.

Véleményed van?

Cikket, kritikát, véleményt, javaslatot az ELTE-től ide küldhetsz. Írásod (ha külön nem kéred az ellenkezőjét) név nélkül jelenik majd meg.

Linkelj!

Legutóbbi hozzászólások

  • phaszfej: Tényleg jó hely volt. Főleg a szauna, meg a medence és a büfé, meg a lelátó fönt. Jó melegszendvic... (2015.07.09. 14:27) Uszoda az Ajtósin
  • Lily314: Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási idő... (2012.01.05. 21:56) andragógusképzésről küldték
  • ebtenyeszto: Garatulálok a jo és célratörő helyzetelemzésekhez! Sokan mondunk hasonlókat evek óta, nem sok pozi... (2010.04.09. 11:51) PePszi
  • kekec512: Igy van. Valsagtanacskozasok vannak, de elorelepes nem hiszem. A kozbeszerzes meg ki sincs kirva d... (2010.04.09. 07:51) Minek ide vegyszer...
  • kekec512: Igy van tudni kellene, hogy mire kepez az egyetem egy szakon - varhatonam milyen munkaeropiaci val... (2010.03.30. 23:31) Kitekintő
  • Utolsó 20

Oktatóhiány

2008.04.15. 22:23 :: én-te-ő

Egy kötelező tanegység teljesíthetőségének érdekében legalább annyi kurzust kell meghirdetni, hogy a maximált összlétszám a mintatanterv szerinti létszámnak legalább 115 %-a legyen. A mintatanterv szerinti első féléves kötelező tanegységek esetében a teljesítés érdekében meghirdetett kurzusok maximális összlétszáma a felvételi létszám és az előjelentkezett hallgatók létszáma összegének legalább 115%-a kell legyen. Ha a kötelező tanegységre van előzetes kurzusfelvétel, legalább annyi kurzust kell meghirdetni, hogy az összlétszám az előjelentkezést benyújtó hallgatók számának legalább 115 %-a legyen.

HKR 55. § 10

Hősünk neve legyen Géza.

Géza fel szeretné venni a békaügetés tanegységet. No ez nem az ő saját kis hülyesége, hanem egy kötelező tárgy az adott szakon. Hősünk ezért nem is aggódik különösebben, hanem előtárgyjelentkezik, azt is csak azért, hogy a délelőtti csoportba kerüljön, ne a délutániba. Így tesz rajta kívül másik 35 hallgató is.

Telik-múlik az idő, tárgyjelentkezés, majd vágás. Ekkor Gézánk azt tapasztalja, hogy az ETR valamivel az ő neve felett húzta meg a határt, és ledobta őt a listáról. Sebaj, még mindig ott van a délutáni kurzus. Hopp, az is betelt.

Itt megjegyeznénk, hogy Géza teljesen átlagos hallgató, aki a mintatantervnek megfelelő félévben kívánt megtanulni békaügetni. Egyszerűen csak peches, az ő mázliszáma kisebb lett, mint a többieké.

Géza nem adja fel, nem az a fajta. Megkeresi a tanárt, hogy megkérje, emelje fel valamelyik csoport létszámát. Csakhogy az egyetem speciális békaügető-pályája 15 sávos, tehát biztonságosan csak 15 főre hirdethető meg egy időpont. Fejszámol, 15*2=30 fő, vagyis Gézánkkal együtt hatan nem férnek be a keretbe. Node hat emberért már éppen megérné új időpontot hirdetni.

Nem úgy megy az! Az egyetemnek mindössze 5 olyan oktatója van, aki taníthat békaügetést, az ő órarendjük meg már így is teljesen tele van. Az pedig belátható, hogy a békaügetés veszélyes, felügyelet nélkül nem tanulható.

Tehát hely van, szabad időpont a pályán van, oktató nincs. Arra a kérdésre, hogy hogy volt ez korábban, Géza azt a választ kapja, hogy kevesebb volt a diák, több az oktató. Azóta nyugdíjazások voltak, és létszámstop van.

Gézánkat nem ejtették a fejére, tudja ő, hogy a békaügetés szigorú előfeltétele a nyúlugrásnak, tehát ha nem csinálja meg most, zsúfolt lesz a diplomaéve, vagy csúszik egy évet. Így hát hősünk kissé már csüggedten elzarándokol a HÖK irodába jogorvoslatért. Mindösszesen 2 percet tölt bent, ezalatt elmagyarázzák neki, hogy vagy ő intézi el magának, vagy senki, de leginkább utóbbi, beszéljen a tanárral.

Géza becsukja maga mögött az iroda ajtaját, elereszt egy díszes káromkodást, de csak halkan, hogy senki meg ne hallja, majd jobb ötlet híján annyiban hagyja a dolgot.

Egy évvel később sikerül bejutnia a hőn áhított kurzusra. A tanárok nem lettek többen, a diákok annál inkább, valahol engedni kellett. A kurzuslétszámokat megemelték, a békaügető pálya 15 sávjának némelyikében most ketten gyakorolnak. Nem az igazi, lassítják és akadályozzák egymást, meg aztán ez így balesetveszélyes is, de sebaj. Majd felváltva ügetnek egy-egy kört. Ez van.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elte.blog.hu/api/trackback/id/tr20427395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Rieux 2008.04.24. 02:14:06

Kolléga, megértelek. Én magam is ELTE tansegg vagyok, vagyis én még vagyok. Én kezdettől fogva minimálban nyomom. Realista vagyok: forradalmat nem tudnék csiholni, ezért vagy elmenekülök, mint te, vagy legalább tisztességgel és becsülettel oktatom azokat, akik a kezem alá kerülnek. Én az utóbbit választottam. Ha a lelkiismeretes és felkészült fiatalok elmennek, akkor a pestis megállításra végképp nincs esély.

Dr. Rieux

2008.12.30. 11:47:49

Igen, oktatóhiány van.

Igen, minden a pénzen múlik.

Igen, még hallgatóént is jobb nekem, mintha az első 2 diplomámmal tanítanék:)

Viszont

35 fő=100%, akkor 115%=40 fő, azaz megint ész nélkül írtad a postot. Négy főre KÖTELESSÉGE emelni, ha nem teszi meg, na akkor szóljon a HÖK-nek. 6 esetében már igen, Neked kell megoldanod. Remélem nem életből vett példát írtál, csak hasraütés szerűen... (és továbbra sem vagyok HÖK-ös, csak korrekt bejegyzéseket várnék el, ha már csak a szád jár, és nem teszel semmit bent... vagy tévedek?)
süti beállítások módosítása