A blogról

Mi lenne, ha az ELTE egyetem lenne? Mi lenne, ha az ELTE elkezdene közeledni az egyetem ideája felé? Kiszolgálna olyan alap szükségleteket, amire egy egyetem való.

Beszéljünk nyíltan az ELTE-ről! Hogy milyen most, és milyen lehetne.

Véleményed van?

Cikket, kritikát, véleményt, javaslatot az ELTE-től ide küldhetsz. Írásod (ha külön nem kéred az ellenkezőjét) név nélkül jelenik majd meg.

Linkelj!

Legutóbbi hozzászólások

  • phaszfej: Tényleg jó hely volt. Főleg a szauna, meg a medence és a büfé, meg a lelátó fönt. Jó melegszendvic... (2015.07.09. 14:27) Uszoda az Ajtósin
  • Lily314: Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási idő... (2012.01.05. 21:56) andragógusképzésről küldték
  • ebtenyeszto: Garatulálok a jo és célratörő helyzetelemzésekhez! Sokan mondunk hasonlókat evek óta, nem sok pozi... (2010.04.09. 11:51) PePszi
  • kekec512: Igy van. Valsagtanacskozasok vannak, de elorelepes nem hiszem. A kozbeszerzes meg ki sincs kirva d... (2010.04.09. 07:51) Minek ide vegyszer...
  • kekec512: Igy van tudni kellene, hogy mire kepez az egyetem egy szakon - varhatonam milyen munkaeropiaci val... (2010.03.30. 23:31) Kitekintő
  • Utolsó 20

tátk könyvtár

2008.02.12. 07:42 :: hanger

amíg nem voltam tátk hallgató, csak egy másik kar tanára, nem használhattam a tátk kari könyvtárat. nem tűnt hihetőnek, hogy ez így jogszerű. a tátk könyvtárban adott tátk szabályzat valóban így nyilatkozik. viszont átmenve a saját kari könyvtárunkra a könyvtárosunk kifejtette, hogy ilyen korlátozásra miért nincs joguk, és elmondta, hogy amúgyis zajlanak már mindenféle megbeszélések fent, hogy ez oldódjék. részemről a téma be volt fejezve. azonban eltelt azóta három év, és ezzel semmi sem történt. ami borította a bilit, hogy most meg a tátk hallgatóként való beiratkozásomhoz kell a könyvtárból vigyek egy nemtartozási igazolást. az egyik bajom, hogy van egy könyv, amit éppen olvasnék, és nem egészen értem, hogy miért nem kaphatom meg ezen a héten, a másik bajom, hogy a vizsgaszabályzat szerint nekem ilyen igazolás beszerzése nem kötelességem. vagyis ha nem viszem vissza a könyvet, hanem egyszerűen beslattyogok a TO-ra az indexemmel, akkor nem mondhatják, hogy így nem iratkozhatom be. a TO-n azt mondták, hogy teljesen igazam van, nincs ilyen pont, de ők nem is akarnak ilyet, csak annyira erősködik a könyvtár, hogy szívességből megteszik ezt. a könyvtárosok meg azt mondják, hogy nem az ő hibájuk, hogy ez nincs benne a vizsgaszabályzatban.
írtam egy levelet a saját könyvtárosunknak, hogy intézkedjék már. hogyan akarunk jogszerűségre, demokráciára, megmiegymásra nevelni, ha az alapvető szabályait nem tartjuk be?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elte.blog.hu/api/trackback/id/tr7335875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyus 2008.02.12. 09:32:51

Hosszú évek óta szeretné elérni a könyvtárosok egy része, hogy az eltén egy beiratkozással legyen elérhető minden eltésnek minden könyvtár, legalább a helybenolvasás szintjén. De. Ez itt az elte. Az én könyvtáram az én váram.

Apus 2008.02.12. 12:55:10

Az ELTE könyvtári döntéshozói:
www.konyvtar.elte.hu/konyvtarak/ekb/tagok.html
Anyus fordulj hozzájuk.

anyus 2008.02.14. 08:39:06

Apus, ahhoz, hogy az EKB bármilyen döntést átvigyen a szenátusra is szükség van. (Többnyire egyébként már az EKB határozatig sem jut el a dolog, már előbb érvényesül a kari dékán, a legerősebb intézetvezető, vagy a nagyhírű prof akarata: az ő könyvtárát aztán ne akarja mindenféle jöttment eltés használni. Van olyan kar, ahol nincs valódi, szakmai értelemben vett kari könyvtár. Tudtátok, hogy volt könyvtári szakfelügyelői vizsgálat az eltén? A szakfelügyelőt meg néhol elküldték melegebb éghajlatra, ha szóvá tette a gondokat.)

hanger 2008.02.14. 09:43:42

nagyobb szarba tenyereltem, mint gondoltam? mi van itt???? akárhol megkapargatom a falat folyik rám a mocsok? ugye egy szó sem igaz ezekből! ugye még a megközelítés formája is teljesen téves!
mi történik itt? hol van már valaki aki rendet tenne?

Apus 2008.02.14. 10:52:39

Nézz szét Debrecenben. iszonyat pénzért új könyvtárépület a hallgatókért. Mi van nálunk? profok irányítják az egész szétaprózott korszerűtlen struktúrát, gyűjtőköri átfedések, felesleges kiadások, rengeteg könyvtárossal. Érdekes, hogy két bölcsész könyvtárunk van a központi és a treffort.

anyus 2008.02.14. 17:50:32

hanger: egyszer talán szerencséd lesz... (bocs)
Apus: Debrecen azért nem éppen a legkövetendőbb példa, de ez már nagyon messzire vezet. A BTK-n egyik könyvtár sem felel meg egy kari könyvtár kritériumainak. Sajnos. A szakképzett könyvtárosok meg nincsenek sokan. Nézzük például a klasszikus könyvtáros/dokumentum számot. Csak rossz az eloszlás. Nézzetek statisztikákat, már azokét, akiknek van. Van viszont most egy kezdeményezés a hálózat reformjára. Várjuk meg, mi lesz.

tájékoztató könyvtáros 2008.02.14. 19:39:39

A hálózatot nem reformálni kellene, hanem rendesen működtetni. Sajnos szakmailag alkalmatlan emberek döntenek. Szegény Szögi azt hiszi, hogy jó amit csinál... Apropó hogy áll a Ferenciek téri épület eladása? Mit pletykálnak?

anyus 2008.02.15. 14:56:04

tájékoztató könyvtáros: Rendesen működtetni csak működőképes dolgot lehet. A könyvtári hálózat teljes agymosásra és átgyúrásra, ha jobban tetszik újraépítésre szorul, mert nem felel meg még egy 20. századi egyetemi könyvtári hálózat kívánalmainak sem. Szétaprózott, pazarló, forráshiányos. Szóval javaslom, várjuk meg mégis azt a reformot, vagy mit.
A pletykákról meg mesélj te, úgy látom, erről te többet tudsz...

Pásztortáska 2008.02.23. 00:47:42

Apus!
"Nézz szét Debrecenben. iszonyat pénzért új könyvtárépület a hallgatókért."
Szétnéztél te Debrecenben? A hallgatókért??? Ki nem szarja le itt a hallgatókat? Meg a könyvtárosokat?
Ugyanmár! A DOTE urai (őket szolgálja debreceni egyetem, meg kukoricajancsiékat, az agrár nagy(jános)hatalmú urát, aki immár országos szinten hibridizálja az állami vagyont) szóval DOTE urai akartak maguknak salétromos épületeik helyett egy újat (élettudományi központ), amihez takarózásképpen felhasználták az egyetem nevét. Vitték az új undorító épületbe a DOTE Kenézy nevű könyvtárát, majd lenyúlták a Nagykönyvtár vonatkozó teljes természettudományi anyagát. Így aztán, miután a társadalomtudományi anyag meg elkerült a Kassai úti kampuszra (szintén egy minősíthetelenül ronda nyersbeton épületbe), megvalósult az, hogy egy normális könyvtár sincs már Debrecenben, mert sikerült szétverni a nemzeti könyvtárat, ami legalább eddig egy(ben) volt. Nekem, ha valami kell, ingázhatok három hely között, ami még a legkisebb baj.
Emellett a feldarabolt, összevissza működő nagykönyvtár mellett a tanszéki/intézeti könyvtárak maradtak, elsősorban a BTK-n. Ezeket ugyan össze akarták vonni, de sikerült megőrizni végül őket, így van lehetőségük a hallgatóknak szakmai anyaghoz és szakmai segítséghez jutniuk. Ez talán az új épületnek is köszönhető (ennyi volt a haszna), mert így a biológusok kiköltözésével a BTK-t uraló németesek, angolosok, történészek kiélhették teremvágyaikat, és nem szorultak rá, hogy az álságosan megszüntetni tervezett tanszéki/intézeti könyvtárakra ácsingózzanak.
A könyvtárak egyébként azóta is egyfolytában veszélyben vannak, mert az egyetemi tanács, szenátus, vének tanácsa, urambátyámék szerint a könyvalapú tudásnak vége, a féléves tudá már elavult, azért a nagykönyvtári költségvetést és a könyvtárosokat ott nyírják, ahol tudják. Mondom ezt akkor is, ha az idei tanévre glancoltak valamit a főépületben, és jónéhány könyv immár szabadpolcosan is elérhető.
Stb.

Iván 2008.03.10. 15:47:44

Szia Gergely!

Írtál végül a megadott embereknek, a TÁTK dékánnak, a kvtvezetőnek és Kálóczi Katinak? Válaszoltak? i

hanger 2008.03.10. 18:17:47

még nem volt időm, de azért nagyon köszönöm, amit idáig segítettél az ügynek.
süti beállítások módosítása