A blogról

Mi lenne, ha az ELTE egyetem lenne? Mi lenne, ha az ELTE elkezdene közeledni az egyetem ideája felé? Kiszolgálna olyan alap szükségleteket, amire egy egyetem való.

Beszéljünk nyíltan az ELTE-ről! Hogy milyen most, és milyen lehetne.

Véleményed van?

Cikket, kritikát, véleményt, javaslatot az ELTE-től ide küldhetsz. Írásod (ha külön nem kéred az ellenkezőjét) név nélkül jelenik majd meg.

Linkelj!

Legutóbbi hozzászólások

  • phaszfej: Tényleg jó hely volt. Főleg a szauna, meg a medence és a büfé, meg a lelátó fönt. Jó melegszendvic... (2015.07.09. 14:27) Uszoda az Ajtósin
  • Lily314: Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási idő... (2012.01.05. 21:56) andragógusképzésről küldték
  • ebtenyeszto: Garatulálok a jo és célratörő helyzetelemzésekhez! Sokan mondunk hasonlókat evek óta, nem sok pozi... (2010.04.09. 11:51) PePszi
  • kekec512: Igy van. Valsagtanacskozasok vannak, de elorelepes nem hiszem. A kozbeszerzes meg ki sincs kirva d... (2010.04.09. 07:51) Minek ide vegyszer...
  • kekec512: Igy van tudni kellene, hogy mire kepez az egyetem egy szakon - varhatonam milyen munkaeropiaci val... (2010.03.30. 23:31) Kitekintő
  • Utolsó 20

Gigászi robotharc Dunaújvárosban

2010.04.14. 16:17 :: én-te-ő

Második alkalommal adnak egymásnak randevút az ország 9 műszaki felsőoktatási intézmnyének csapatai a II. dunaújvárosi Robotino Olimpián, a jövő hét elején. A szervezők a robotprogramozási verseny mellett egy igazán látványos technikai újítást is az érdeklődők elé tárnak – egy hatalmas, medúzára emlékeztető robot fog úszkálni a Robotino Aréna légterében. A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel az idei robotharc a Facebookon percről-percre is követhető lesz, így távolról szoríthatunk a ELTE csapatának! 

A Festo és a Dunaújvárosi Főiskola közös rendezvénye a II. Robotino Olimpia április 19-20-án hozza össze újra az informatika és a robottechnológia iránt aktívan érdeklődő hallgatókat.

A Robotino Olimpia lényege, hogy a csapatok, a szervezők által rendelkezésre bocsátott, azonos kvalitású autonóm mobil robotokat úgy programozzák be, hogy azok képesek legyenek az ügyességi és logikai akadálypályákon, valamint egy küzdőtéren is helytállni, a megadott feladatokat sikerrel végrehajtani.

 Idén a tavalyinál eggyel több – összesen 9 – felsőoktatási intézmény 15 csapata száll szembe egymással az igazán kecsegtető fődíjért, ami nem más, mint egy kvalifikáció a Festo Logistics Competition (FLC) nemzetközi mobilrobot-programozási versenyére, melyre 2010. június 19-25-e között kerül sor Singapore-ban. A fődíj természetesen tartalmazza a nevezési díjat és a teljes csapat, valamint egy oktató utazási költéségét is. 

A nemzetközi hagyományokkal rendelkező verseny célja, hogy játékos vetélkedő keretein belül vonják be a műszaki pályára készülő hallgatókat a kutatás-fejlesztési tevékenységbe. Tekintettel arra, hogy csapatversenyről van szó a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír a csapattagok közötti együttműködés, a jó helyzetfelismerés és a kreativitás.

A 2009-ben, első alkalommal megrendezett Robotino Olimpia sikerére alapozva a szervezők idén rendkívül érdekes kísérőprogramokkal színesítik a kétnapos versengést. Fő attrakcióként Dunaújvárosba viszik a Festo által kifejlesztett Air Jelly robot-medúzát, amely a Robotino Aréna légterében fog úszkálni a rendezvény ideje alatt. Az AirJelly egy új, biológiai alapú, festői mozgású robot. Felépítését tekintve egy héliummal töltött ballon, amelyhez 8 csáp csatlakozik. A lágyan evező csápok a levegőbe emelik a robotot, amelynek mozgása kifejezetten élethűen utánozza a névadó medúzát. A fejlesztés egyedülállóan innovatív, hiszen a természetet utánzó mozgás korábban nem volt ismeretes az ipari automatizálás történetében. Lehetőség lesz egy pneumatikus golyós játék és egy szintén pneumatikus gokart kipróbálására is, de a látogatók akár büntetőket is rúghatnak egy robotkapusnak.

Tekintettel arra, hogy az olimpiának otthont adó dunaújvárosi Campus Aréna befogadóképessége – a résztvevő csapatok számából és a Robotinok küzdőterének méretéből fakadóan – korlátozott, a szervezők arra készülnek, hogy a kétnapos rendezvényt folyamatos online közvetítéssel fogják az otthon maradt érdeklődők számára is elérhetővé tenni. Bánhegyesi Attila, a rendezvény közösségi média koordinátora ígéri, hogy gyorsreagálású csapata a verseny minden fontos mozzanatáról be fog számolni a „II. Robotino Olimpia 2010” nevű Facebook rajongói oldalon, amelyhez már most lehet csatlakozni. Az online közvetítésnek köszönhetően a csapatok távol maradt szurkolói sem maradnak le az izgalmakról, sőt akár üzeneteikkel buzdíthatják is intzéményük robotprogramozó harcosait, illetve egyéb, interaktív akciókkal távoli részesei lehetnek az eseményeknek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elte.blog.hu/api/trackback/id/tr141921028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása