A blogról

Mi lenne, ha az ELTE egyetem lenne? Mi lenne, ha az ELTE elkezdene közeledni az egyetem ideája felé? Kiszolgálna olyan alap szükségleteket, amire egy egyetem való.

Beszéljünk nyíltan az ELTE-ről! Hogy milyen most, és milyen lehetne.

Véleményed van?

Cikket, kritikát, véleményt, javaslatot az ELTE-től ide küldhetsz. Írásod (ha külön nem kéred az ellenkezőjét) név nélkül jelenik majd meg.

Linkelj!

Legutóbbi hozzászólások

  • phaszfej: Tényleg jó hely volt. Főleg a szauna, meg a medence és a büfé, meg a lelátó fönt. Jó melegszendvic... (2015.07.09. 14:27) Uszoda az Ajtósin
  • Lily314: Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási idő... (2012.01.05. 21:56) andragógusképzésről küldték
  • ebtenyeszto: Garatulálok a jo és célratörő helyzetelemzésekhez! Sokan mondunk hasonlókat evek óta, nem sok pozi... (2010.04.09. 11:51) PePszi
  • kekec512: Igy van. Valsagtanacskozasok vannak, de elorelepes nem hiszem. A kozbeszerzes meg ki sincs kirva d... (2010.04.09. 07:51) Minek ide vegyszer...
  • kekec512: Igy van tudni kellene, hogy mire kepez az egyetem egy szakon - varhatonam milyen munkaeropiaci val... (2010.03.30. 23:31) Kitekintő
  • Utolsó 20

andragógusképzésről küldték

2007.12.10. 07:02 :: hanger

Jancsika hajnalban kelt, sietett. El akarta érni a vonatot. Készített magának szendvicseket, bepakolta füzetét-tollát és elindult. Jancsika szeretett iskolába járni. Erre a legfobb bizonyíték, hogy Jancsika 35 éves, és munka és gyerek mellett jár az ELTE PPK andragógus levelezojére. Csak fanatikusok tesznek ilyet, de Jancsika fanatikus.

Jancsika félévente 130 ezer pénzt fizet. Ezért cserébe értékes tapasztalatokkal gazdagodik, hogy ha majd nagy lesz, éppoly hatékony felnottoktató váljon belole, mint mostani oktatói. A pénzéért és igyekezetéért megtanulta már, hogy egyetemre soha ne induljon 3 db AA-s ceruzaelem nélkül, mert ilyen kell a mikroportba. Ha nincs nála ceruzaelem, akkor Jancsika megszívta, mert nem fogja hallani az eloadót. Azt is megtanulta már, hogy ha nem visz magával tiszta fehér A4-es papírt, akkor kénytelen a kitépett füzetlapjára zh-t írni. Sajnos, szegény az eklézsia, az ELTE nem tud 130e-ért cserébe géppapírt adni.

Jancsika ezeken kívül gazdagodott azzal a tapasztalattal, hogy a felnotteknek nincs szükségük 3 db negyedórás és 1 db fél órás szünetnél többre ahhoz, hogy reggel 8-tól este 7-ig (két napon keresztül) hatékonyan tanuljanak. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint hogy még este fél 7-kor is képesek zh-t írni, hatékonyan, összeszedetten.

Jancsika azt is megtanulta, hogy az eloadónak nem kell felkészültnek lennie. Nem szükséges 30 évesnél frissebb oktatófilmeket vetíteni, hiszen Jancsika eddigi tanulmányai alatt még csak 4-szer látta ezt a filmet (mindannyiszor az ELTE különbözo kurzusain), mégsem rohant ki még egyszer sem zokogva. Jancsika nem vitatkozik a nyilvánvaló tárgyi tévedésekkel sem. Minek.

Ezen kívül Jancsika elviseli, ha megalázzák. Nem perel, ha nemlétezo vizsgaidopontok jelennek meg az ETR-ben, és o valami oknál fogva arra iratkozik fel. Nem sikítozik, ha utóbb kioktatják ezért. Nem köpi le oktatóit, ha azok autokratikusak, késnek, még meg sem jelent tankönyveket írnak elo kötelezo irodalomként vagy csak szimplán hülyék. Jancsika nem kezd lövöldözni, ha az ETR-ben diáktársai magánüzenetekkel árasztják el a fórumokat. Nem robbantgat, ha a TO nem válaszol az e-mailekre. Nem gyújtja fel magát, amikor tájékoztatják a kreditátvitel lehetoségérol és szerteágazó feltételrendszerérol -- egy nappal a kreditátviteli bizottság ülése elott. Nem ír interpellációt az esélyegyenloségrol. Nem utazik a Hágai Nemzetközi Bíróság épülete elé demonstrálni. Még aznap sem, amikor a félév során harmadszor törlik az ETR-ben már megjelent vizsgaidopontokat.

Jancsika büszke. O is lehetoséget kapott, hogy 5 év múlva egy legyen az MA fokozatot szerzett állástalan andragógusok elitklubjában. A túlélocsapatban.

Jancsika felül a vonatra. Hazamegy. Leüvölti az asszonyt, pofoncsapja a gyereket és leül a TV elé, hogy megigyon legalább nyolc sört, amíg megy a foci. Ideális felnottoktató lesz, már most látszik rajta.  

Legyünk rá büszkék mi is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elte.blog.hu/api/trackback/id/tr34258711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wado 2007.12.13. 19:40:07

Szívemből beszéltél, Jancsika.
Javaslom, hogy az épületbe lépéskor a portás ellenőrizze, hogy mindenki rendelkezik-e a "beugró" AA elemekkel.

csabbooca 2007.12.21. 01:43:15

egyéb fikázás, csak nem találtam neki megfelelő helyet:
- ha csak jegybeiratásra tesznek fel etr-be vizsgaidőpontot, arról nem kapok emailt
- ki néz tesinél vizsgaidőpontokat!? :)
- megkeresném a tanár email címét a ppk oldalán
- ezt kapom:
Telefon:
E-mail:
Fogad:
- mivel nem hiszem, hogy remeteéletet él a Bükk egyik eldugott völgyecsjéjében, csak valszeg nem töltötte ki, nézek valami kari adminisztrátort, hogy megkérdezzem tőle. ezt kapom
Intézetvezető főiskolai docens
Telefon:
E-mail:
Fogad:

én elhiszem, hogy tesisnek nehéz elmagyarázni a számítástechnikát, de ennyire?

gyuzsu · http://www.iskola.freeblog.hu 2008.01.06. 13:37:21

Elképesztő. '89-ben végeztem, ugyan nappalin, de ugyanez ment. Akkor még bíztunk benne, hogy majd a rendszerváltás emgváltoztatja, és még sajnáltuk is, hogy mi ebből már kimaradunk.
De látom a változáshoz 19 év is kevés.

DorKo · http://felsulooktatas.blog.hu/ 2008.04.17. 15:00:26

ez egy remek tükör! Jó írás, grat!

Lily314 2012.01.05. 21:56:12

Jancsika a jegybeírás időpontjairól megfeledkezett. Tíz kurzus tíz oktatója ad meg jegybeírási időpontokat, amelyek a)munkaidő közepén vannak, b) nem is az ELTE területén, ha nem íratod be a jegyeidet 1500Ft/jegy áron beíratja a TO
süti beállítások módosítása